Wat doet een psycholoog eigenlijk?

Een psycholoog doet een aantal dingen.

Stellen van de diagnose.

Naar aanleiding van jouw verhaal vertel ik je binnen welk klachtenprofiel je valt. Voor veel mensen is het fijn om te weten wat er precies speelt. Ik geef je informatie, leestips en help je te begrijpen wat het precies betekent.

Helpen je te vinden wat jij er aan kunt doen.

Dat is namelijk voor iedereen anders. Bij verschillende klachten passen verschillende manieren om er mee om te gaan. Welke bij jou past hangt af van jouw eigen vaardigheden en talenten. Ik doe dan ook mijn best niet alleen je klacht, maar vooral ook jou goed te leren kennen.

Helpen met het werken aan je klacht.

Als we weten wat de klacht is en hoe jij er mee om kunt gaan, kun je aan de slag. Een innerlijk proces of situatie veranderen is hard werken. Vaak zijn oude patronen en persoonlijke ‘valkuilen’ heel hardnekkig. Toch zul je al snel merken dat je resultaat boekt met psychologische hulpverlening. Dat resultaat beschrijf ik graag als innerlijke groei.

Eigenlijk groei je van je klacht weg. Je ontdekt jezelf opnieuw, weet beter wat je wilt en kunt en hebt meer grip op je eigen leven. Daarmee levert een psychologische behandeling doorgaans meer op dan alleen klachtherstel, al is dat natuurlijk wel het belangrijkste.

Is een psycholoog goed?

Bij het kiezen van ‘jouw’ hulpverlener, de psycholoog moet je er op letten dat hij of zij is aangesloten bij een beroepsvereniging.
Dat hoeft niet per se PSYNED te zijn of het NIP, maar deze verenigingen zijn wel een hele goede graadmeter.